Air Blown Cover - Biogasdak

Duurzame afdekking en gashouder

De Air Blown Cover is een innovatiev dubbelmembraan biogasdak voor biogasinstallaties met een variabel gasopslagvolume. Door de vorm en de membraamdruk hebben weersinvloeden weinig vat op de afdekking. Onze biogas tank afdekkingen worden naar lokale eisen, verordeningen en weersinvloeden statisch berekend en klant specifiek geproduceerd.

Wiefferink heeft diverse afdek- en opslag oplossingen voor de biogassector, bekijk hier een aantal van onze recente projecten.

Voordelen van een dubbelmembraan biogasdak

Variabel gasopslagvolume
 Geschikt voor alle Europese sneeuw- en windzones
 Gemakkelijk toegankelijk bij onderhoud- en 
       revisiewerkzaamheden
 Laagste silobelasting bij een halve bolconstructie
 Lage windgevoeligheid en minder kans op
       sneeuwopeenhoping door zijn stabiele constructie
 
 

Het dubbelmembraan biogasdak is voorzien van:

 • Een buitenmembraan van uv-bestendige biaxionaal geweven folie
 • Een binnenmembraan van chemisch resistente biaxionaal geweven folie
 • Een blowerconfiguratie om het buitenmembraan op druk te houden
 • Een onder- en overdrukventiel
 • Een mechanische hoogtemeter om het gasvolume te meten
 • Gasdichtheidstest
 • Onderconstructie met banden en ontzwafelingsnet

Leverbare opties

 • Atex  klasse 1 ventilatoren
 • Eén of meerdere kijkvenster(s)
 • Regen/Sneeuwrok  
 • Ultrasoon/ Radar hoogtemeter
 • RVS midden kolom
 • Servicebox voor directe toegang tot de mixer tijdens operatie

Biogasdak miniatuur overzicht

Biogasdak miniatuur overzicht

Onder- en overdrukventiel

Onder overdrukventiel biogasdak

Biogasdak afgewerkt met regenrok

sneeuwrok op een mestsilo afdekking

Duurzame afdekking en gashouder

Dankzij hoog chemisch resistente en mechanisch sterke foliën voldoet ons biogasdak aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Door nieuwe snij- en lasprocedures worden de biaxionale krachten in de afdekkingen beter opgevangen. Een halve bolconstructie zorgt voor de laagste silowandbelasting.

De AB Cover is een dubbelmembraanafdekking, waarbij de buitenste afdekking altijd op druk gehouden wordt. Hierdoor hebben regen, sneeuw en wind weinig vat op de dakconstructie.

De AB Cover zorgt voor een (groot) variabel gasopvangcapaciteit en kan dienen als afdekking van een vergister of navergister, om (bio)gas tijdelijk op te vangen. Uiteraard voldoet de AB Cover aan zowel de nationale als aan de Europese milieuwetgeving.

Maatwerk voor elke situatie

Elk biogasdak is maatwerk en wordt door klant specifieke wensen en externe factoren zoals bv. werkdruk en windbelasting ontworpen. De afdekking bestaat uit een gescheiden geïnstalleerd, binnen- en buitenmembraan die zijn vervaardigd uit biaxionale versterkte weefsels met hoogwaardige, chemisch resistente PVC-coating.

Maximale gasopslagcapaciteit

De AB Covers hebben afhankelijk van diameter en hoogte een bepaalde gasopvangcapaciteit en zijn
leverbaar voor silo’s tot een diameter van ca. 45 meter.  Een werkdruk tot 10 mbar is geen probleem, hogere druk is op aanvraag leverbaar. De spanbanden en het ontzwafelingsnet ondersteunen het binnenmembraan tegen onderdruksituaties en dient als binding van zwavelcomponenten.

Plaatsing van het biogasdak

De AB Cover wordt prefab aangeleverd op de bouwplaats. Indien gewenst door onze eigen montage (ploegen) op locatie gemonteerd.
De ondersteuningsbanden (trekkracht van 2500kg) en het ontzwavelingsnet (netsterkte van 400 kg/m2) wordt onder een hellingshoek gemonteerd. Een houten balklaag is niet nodig, waardoor een aanzienlijke kostenbesparing wordt gerealiseerd. Wiefferink beschikt over meerdere eigen speciaal opgeleide montage ploegen. Al onze monteurs zijn intern opgeleid en VCA gecertificeerd. Het succes van uw project wordt mogelijk gemaakt door de grote ervaring van onze montageploegen opgedaan tijdens zeer diverse projecten bij gerenommeerde opdrachtgevers over de hele wereld.

Onderhoud en levensduur

Wiefferink levert een gebruikershandleiding met daarin de inspectiepunten om een zo lang mogelijke levensduur van het biogasdak te waarborgen.