De geschiedenis van Wiefferink

De firma Wiefferink is in januari 1956 opgericht door Henny Wiefferink.
In Denekamp is hij begonnen in een leegstaand kippenschuur met het repareren van schoenen en een zadelmakerij.
Later werden hoofdzakelijk dekkleden, postzakken, zinkstukken voor Rijkswaterstaat t.b.v. de Deltawerken en zonweringen gemaakt en gemonteerd. Bij al deze werkzaamheden kwamen ook de nodige reparaties van o.a. dekkleden, tenten en zelfs tuinstoelen.

1973

Omdat de producten steeds groter werden werd het kippenhok al gauw te klein en moest een grotere werkplaats aan de Brinkstraat in Denekamp uitkomst bieden waarna vervolgens in 1973 op het industrieterrein een nieuwe productie hal met kantoren van 36×14 meter in gebruik werd genomen.
Na enkele jaren bleek deze hal ook al weer te klein te zijn en is een uitbreiding gerealiseerd die gebruikt werd als showroom en als productieruimte.

1987/1988

Wegens gezondheidsproblemen van Henny Wiefferink is het bedrijf in 1987 verkocht waarbij de zeilmakerij met de industriële confectie en de zonweringsafdeling van elkaar zijn gescheiden.

In 1988 is er voor Wiefferink een belangrijke stap gezet voor de toekomst door in te gaan op het verzoek van een zeilmakerij klant, transportbedrijf Steghuis, om voor een van de eigenaren een afdekking te maken op een mestsilo.
Wiefferink heeft toen een silo kap ontworpen waarmee ze nu al jaren lang een van de marktleiders op de Nederlandse en later op de wereldwijde markt is. Door een afdekverplichting voor mestsilo’s in Nederland kreeg Wiefferink de wind in de zeilen en werden er duizenden silo’s door Wiefferink in Nederland afgedekt waarbij uiteraard ook de montage werd verzorgd.

1990

Inmiddels had Wiefferink naast de hal aan de Kloppendijk een extra hal bijgekocht aan de Hanzeweg en nog een hal gehuurd aan de Kloppendijk.
Omdat het werken op verschillende locaties verre van ideaal was werd besloten om naar Oldenzaal te verhuizen, alwaar in 1990 een hal met twee verdiepingen voor de productie, een confectie en de nodige kantoren gebouwd werd.
Door de steeds maar groeiende orderportefeuille is deze hal in 1992 en 2005 nog weer uitgebreid.
Eind jaren negentig van de vorige eeuw verzadigde de markt voor silokappen in Nederland omdat bijna alle silo’s waren afgedekt en inmiddels ook de nodige mestzakken en foliebassins waren geleverd.
Samen met BTG uit Enschede, aan welk bedrijf Wiefferink gasopvang constructies van folie leverde voor o.a. koffieplantages in Latijns Amerika, werd toen een idee uitgewerkt om de reeds afgedekte silo’s middels dubbele afdekkingen te gaan aanpassen voor het winnen van biogas uit de opgeslagen mest.
Dit bleek een groot succes doordat met name in Duitsland gestimuleerd werd om middels biogas groene stroom op te wekken.

2008

De uitbreidingsdrang zette door en noopte Wiefferink om weer een hal bij te huren in Gildehaus Duitsland om vervolgens zelf weer in 2008 een grote productie hal te laten bouwen in Wykroty in Polen alwaar medewerkers die in Nederland waren opgeleid nu nog steeds de dagelijkse leiding hebben.

De laatste jaren is het werkterrein van Wiefferink steeds verder uitgebreid en worden de producten voor de agrarische-, biogas-, en de waterzuivering- en de industriële markt over de hele wereld geleverd en waar nodig ook gemonteerd.